info
Centrum biurowo – usługowe Maraton w Poznaniu
Funkcja: biurowo-usługowa
Projekt: 2014 - 2016
Realizacja: 2015 - 2017
Adres: ul. Królowej Jadwigi / Maratońska, Poznań
Inwestor: Skanska Property Poland Sp. z o.o.
Generalny wykonawca: SKANSKA S.A.
Powierzchnia całkowita: 38 840 m2
Powierzchnia użytkowa: 36 878 m2
Kubatura: 166 491 m3
Wysokość: 24.82 m
Autor zdjęć: Mateusz Mąka, Przemysław Turlej
N
Projekt nagrodzony:
Nominacja do nagrody Eurobuild Awards in Architecture 2017 w kategorii Eco-and User-Friendly facility of the Year
Nominacja do nagrody Eurobuild Awards in Architecture 2017 w kategorii Office Building of the Year
C
Certyfikaty:
LEED Platinum (2017-10-19)
"Obiekt bez barier" Certyfikat Fundacji Integracja (2017-05)
B
Projekt w technologii BIM

Budynek biurowy „Maraton” zaprojektowano jako obiekt 6-cio kondygnacyjny. Aby spełnić wymagania warunków zabudowy oraz nawiązać do wysokości sąsiednich budynków, jego ostatnia kondygnacja została wycofana. Forma budynku, która w rzucie przypomina literę H, pozwoliła na wytworzenie dwóch dziedzińców – północnego, ogólnodostępnego, o charakterze i funkcji miejskiego placu oraz południowego, który różnicuje bryłę od strony zabudowy mieszkaniowej. Wycofanie elewacji wzdłuż ulicy Maratońskiej pozwoliło na dostosowanie do linii zabudowy budynków Maraton Gardens. Umożliwiło to zachowanie spójności urbanistycznej całego zespołu.
Zróżnicowanie szerokości elementów fasadowych, przy zachowaniu jednolitej rytmiki powtarzalnych modułów, podkreśla horyzontalne podziały bryły i optycznie wydłuża elewację. Powyższy zabieg zastosowano dla lepszego wpisania obiektu w kontekst urbanistyczny, zwłaszcza z uwagi na bezpośrednie sąsiedztwo budynku AWF o charakterystycznych proporcjach. Stonowana kolorystyka elewacji (skala szarości, czerń i biel) stanowi nawiązanie do kolorystyki budynków sąsiednich.
Głębokość elementów fasadowych umożliwia ograniczenie czasu bezpośredniego nasłonecznienia elewacji od strony wschodniej i zachodniej w godzinach porannych i popołudniowych. Dodatkowymi walorami obiektu są zielone tarasy na piątej kondygnacji.
Maraton został zbudowany w zgodzie z najwyższymi standardami zrównoważonego rozwoju. Zastosowane rozwiązania redukują zużycie energii o 20% oraz wody o 40% w stosunku do lokalnych norm. W obiekcie zadbano o infrastrukturę dla rowerzystów oraz punkty ładowania samochodów elektrycznych. Maksymalną wygodę użytkowania gwarantują m.in. przestronne, słoneczne miejsca pracy, komfortowa temperatura o każdej porze roku oraz zwiększona o 30% ilość wtłaczanego świeżego powietrza.
W trakcie budowy odkryto fragment XIX-wiecznego muru Twierdzy Poznań, którego część została wyeksponowana na patio przed głównym wejściem do budynku.