Gospodarstwo agroturystyczne w Międzylesiu

  • Funkcja: agroturystyka
  • Lokalizacja: Międzylesie
  • Inwestor: prywatny
  • Rok projektu: 2010
  • Powierzchnia: 1 199 m2
  • Kubatura: 3 658 m3

Koncepcja obejmuje modernizację domu mieszkalnego oraz zabudowań inwentarskich i przystosowanie ich do funkcji rekreacyjno- hotelowych.

Projekt obejmuje

  • modernizację istniejącego budynku mieszkalnego (Budynek „D”)- wymianę dachu oraz przywrócenie do stanu pierwotnego (poprzez przekucie zamurowanych otworów itp.);
  • modernizację, rozbudowę oraz zmianę sposobu użytkowania budynku gospodarczego (budynek „A”) na hotel;
  • modernizację oraz rozbudowę budynku gospodarczego (budynek „B”), w którym zlokalizowana została sala rozrywkowa;
  • modernizację oraz zmianę sposobu użytkowania budynku gospodarczego (budynek "C") na saunę;
  • stworzenie uporządkowanej zieleni, powierzchni utwardzonych oraz miejsc parkingowych

Budynek „A”

Obiekt zlokalizowany jest w południowo- zachodniej części działki. Pierwotnie funkcjonował jako budynek inwentarski oraz mieszkanie dla służby. W części mieszkalnej znajduje się piec chlebowy.

Koncepcja zakłada przekształcenie obiektu w budynek hotelowy oraz jego rozbudowę w kierunku północno- zachodnim. Ze względu na szacunek dla tradycji miejsca oraz sąsiedztwa, w koncepcji użyte zostały materiały takie jak cegła, kamień oraz drewno. Zachowano również proporcje i skalę obiektów.

Podział funkcjonalny:

Na poddaszu zlokalizowane zostały cztery dwuosobowe pokoje, apartament oraz ciąg komunikacyjny. Każdy pokój posiada własny węzeł sanitarny.

Parter przeznaczony został pod restaurację obsługującą gości hotelu, hol z recepcją, apartament przystosowany do potrzeb osoby niepełnosprawnej oraz komunikację i pomieszczenia techniczne.

Budynek "B"

Obiekt zlokalizowany jest w północnej części działki. Pierwotnie spełniał funkcję stodoły i spichlerza, stąd jego duża wysokość i znacząca powierzchnia otwarć.

Koncepcja zakłada zlkalizowanie w budynku sali konsumpcyjnej i rozrywkowej oraz częściową jego rozbudowę w kierunku zachodnim. W części rozbudowanej znalazło się atrium z wejściem głównym. Przewidziano również pozostawienie istniejącego drzewa i "wciągnięcie" go do wnętrza obiektu. W nowoprojektowanej ścianie szczytowej przewidziane zostały perforacje.

Rozbudowa zamyka kompozycyjnie oś wjazdu na teren działki. W obiekcie zlokalizowano węzeł sanitarny oraz zaplecze kuchenne. Wysokość budynku wykorzystano do stworzenia antresoli.

Budynek "C"

Obiekt znajduje się we wschodniej części działki. Orginalnie funkcjonował jako budynek inwentarski, chlew. W projekcie wykorzystany został do stworzenia sauny wraz z węzłem sanitarnym oraz rowerowni.

Budynek "D"

Ustytuowany równolegle do głównej drogi budynek jest obiektem mieszkalnym. Projekt nie zakłada zmiany funkcji obiektu, tylko jego modernizację - wymianę dachu, stolarki itp.

Na parterze zlokalizowane zostało mieszkanie z kuchnią, jadalnią, salonem, sypialnią oraz gabinetem, na poddaszu przewidziano pokój gościnny oraz salę bilardową.