info
Maraton Office Building, Poznań
Function: office and service
Project year: 2014 - 2016
Construction: 2015 - 2017
Address: Królowej Jadwigi / Maratońska St., Poznań
Investor: Skanska Property Poland Sp. z o.o.
General contractor: SKANSKA S.A.
Total area: 38 840 m2
Useable floor area: 36 878 m2
Volume: 166 491 m3
Height: 24.82 m
Photographs: Mateusz Mąka, Przemysław Turlej
N
Awards:
Nomination for the Eurobuild Awards in Architecture 2017 in category Eco-and User-Friendly facility of the Year
Nomination for the Eurobuild Awards in Architecture 2017 in category Office Building of the Year
C
Certificates:
LEED Platinum (2017-10-19)
"Building without barriers" Certificate from Integration Foundation (2017-05)
B
Project in BIM technology

MARATON is a six storey A-Class Office Building located in the strict city center of Poznan. The offices can be found on each overground level. Supplementary functions such as: gastronomy, services, underground car park with charging points for electrical cars, parking space for bicycles with changing and shower rooms, relaxation area in the lobby were implemented for the comfort of users.

The “H”-shape plan of building creates two external courtyards. The northern one has a public character and function of the city square. The southern is located from residential side. The external facade of the building is created by composition of glass and rhythm of vertical elements.  The three-dimensional shape and different widths of the system panels creates the most representative part of elevation. This specific composition brings out horizontal articulations and optically stretch the main facade. This action has been applied to better fit into the urban context.

The building was designed to meet the highest standards of an office building and it is consistent with ODR guidelines. Its shell&core structure allows tenements to free arrangement their work space. Thanks to thoughtfully designed layout 90% space of offices are illuminated by natural light. Depth of facade elements allows to restrict the direct rays of the sun during morning and evening hours.  Moreover, the building was designed in accordance with European and ASHEAE regulations and was awarded with LEED certification at the platinum level. Technical, proecological solutions reduce power consumption by 20% and water use by 40% in relation to regional standards. They were applied in every aspect: from heating and cooling systems through ventilation and light control to water saving.